joi, 5 ianuarie 2012

Vizita la Manastirea Prislop

In data de 3 ianuarie am reusit sa ajungem pentru a 4-a oara la Manastirea Prislop.
Un loc superb.Un loc in care uiti de toate si de tot.D-zeu este acolo..Am simtit asta.Am vizitat si mormantul parintelui.Este ceva inaltator.
Sa ne fie de folos vizita acolo.Multumesc Domnului ca am reusit sa ajungem din nou cu Elena acolo.

Situata la 13 km de Hateg, intr-un cadru natural deosebit, manastirea Prislop ( cunoscuta si sub numele de “Silvas”, dupa satul Silvasu de Sus ), este mentionata pentru prima data in documente in anul 1360. La 200 de metri de actuala biserica se afla locul numit “La Manastirea Batrana”, dovada existentei unei manastiri mai vechi, din lemn.

Inceputurile manastirii nu se cunosc. Fiind amplasata pe pamanturi care tinusera de nobilii romani din Ciula, se poate presupune ca ei au fost ctitorii laici ai locasului.

Biserica actuala a Manastirii Prislop dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea si a fost construita din piatra, in plan triconic, cu turla pe naos, arhitectura specifica bisericilor din Tara Romaneasca. Istoriografia manastirii arata ca Sfantul Nicodim de la Manastirea Tismana a copiat la Prislop, intre anii 1404-1405, “Tetravanghelul slavon” aflat azi la Muzeul de Arta.

Sfantul Nicodim a venit din Tara Romaneasca, unde ctitorise Manastirile Tismana si Vodita, Manastirea Prislop fiind construita in acelasi stil - triconc - ca si ele fiind singura de acest fel din Transilvania.

De aproape sapte secole, Manastirea Prislop reprezinta unul din cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania. In decursul existentei sale de peste sase veacuri, manastirea a indeplinit un rol cultural semnificativ in viata romanilor transilvaneni.

La data de 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Ardealului, Nicolae Balan (1920-1955), il aduce aici pe Ieromonahul Arsenie Boca, de la Manastirea Sambata de Sus, iar in 1950 au fost aduse si maicile.

Ieromonahul Arsenie Boca a ramas in manastire pana in 1989, an in care a si trecut la Domnul. El a sculptat personal catapeteasma si executat mai multe lucrari de renovare a bisericii si a celorlalte cladiri, fapt pentru care este considerat astazi ca cel deal treilea ctitor al manastirii. Mormantul sau se afla in cimitirul Manastirii Prislop.

In urma decretului nr. 410/1959, si Manastirea Prislop, ca, de altfel, majoritatea manastirilor, a fost desfiintata, fara a avea in vedere importanta ei spirituala in viata romanilor “de dincolo de Carpati”. De fapt, era perioada instalarii ateismului, care tocmai aceasta urmarea, desfiintarea spiritualitatii romanesti.

Abia in anul 1976 a fost din nou reinfiintata, tot ca manastire cu destinatie pentru maici. Dupa anul 1990 s-au facut lucrari de consolidare si restaurare atat a bisericii, cat si a cladirilor pentru staretie, chilii si camine aflate la rasarit de biserica.

In anul 1991, in incinta manastirii a fost infiintat Seminarul Teologic Monahal Sfanta Ecaterina, cu o durata de scolarizare de cinci ani. Unele maici si eleve isi desavarsesc talentul artistic continuand vechiul mestesug romanesc al pictarii de icoane pe sticla. Scolilor seculare de iconari de la Nicula, Arpas sau Laz li se alatura acum cea de data mai recenta, de la Prislop.

Parintele Arsenie Boca - scurta biografie
Nu departe de chilia Sfantului Ioan, se afla locul de odihna al Parintelui Arsenie Boca. Torturat si “vanat” de catre securitate pana la sfarsitul vietii, Parintele Arsenie este considerat a fi al treilea ctitor al actualei manastiri deoarece, in toti anii in care s-a nevoit aici (41 de ani) a pictat fresce si icoane deosebit de valoroase astazi, a reorganizat viata de obste si a redat manastirii stralucirea si frumusetea de care se bucura astazi mii de credinciosi veniti chiar si de peste hotare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu