Povestea noastra


Povestea Elenei


Elena s-a nascut in 11 mai 2006.A fost un copil frumos,  primul nostru  copil, vesel si fara probleme majore pana pe la  1 an si 3 luni.Atunci ne-am mutat de unde stateam intr-un apartament mai mare.La 8 luni a spus MAMA , si gangurelile specifice unui bebelus.
Ceea ce ne-a pus pe ganduri a fost ca de la 1 an si 3 luni pana la 3 ani nu a mai spus mare lucru.Noi aveam impresia ca intelege ceea ce-i spunem.La 2 ani si 8 luni ne-am ingrijorat ca nu avea contact vizual, nu raspundea cand o strigam, se juca ore in sir cu o rotita, rupea hartii si un element esential: cand se bucura flutura din maini.
La fiecare control ( si am mers destul de des la medicul de familie) ni se spunea ca nu are nimic.Este un copil sanatos doar ca are o intarziere in vorbire dar care se va corecta.
Am intrat in panica , Elena nu era bine.Am mers la medic in anul 2009 la Budimex si  diagnosticul a fost: retard mintal sever, componenta comportamentala autistic like F72 (diagnostic stabilit de Dr. Cretu Cristina Diana) de la Budimex.
Atunci eu eram insarcinata cu al doi-lea copilas in 7 luni.A fost un soc pentru mine.A durat ceva timp sa pot sa ma obisnuiesc ca puiul meu are ceva si ca trebuie sa incepem o lupta grea care continua si acum.
Dupa cateva luni am fost la o fundatie ( Fundatia copii in dificultate) unde ni s-a facut o evaluare care a durat 3 zile: Elena era mental la 1 an si 6 luni si verbal era la 8 luni….Ni s-a recomandat inceperea urgenta a terapiei.In acel moment noi am suportat chelt acelei evaluari.( 250 lei).Acum sunt centre unde se fac gratis.
Am inceput terapia aici  ( datorita problemelor financiare cau care ne confruntam) – aveam doar un singur venit in casa ( indemnizatia mea) sotul era fara service stabil atunci, Fundatia ne-a ajutat cu acoperirea unei parti din costurile terapiei.Am lucrat aici cu  doamna Aurora Jipa -Consilier psiho-social-  in perioada 15.02.2010-02.09.2010 cu o frecventa de 3 sedinte/saptamana.
In toamna nu am reusit sa mai lucram acolo ( faceam 3 ore numai pe drum-avand si copil mic-sotul si-a gasit service intre timp.
Am reluat terapia in luna decembrie cu doamna Ana Nistor de la AIPA( Asociatia pentru interventie precoce in autism).Am lucrat pana in luna august cu o frecventa de 2 sedinte pe saptamana.Isi gasise si sotul servici, eu aveam indemnizatia crestere copil, si intre timp scosesem si un certificat de handicap ( in luna septembrie 2010) .O perioada in care am reusit sa  lucram fara a avea probleme mari de acoperi costurile  ( la nivelul minim  la care lucram).
Damian a implinit 2 ani in 2011 si eu am terminat indemnizatia de atunci au inceput problemele noastre.Aveam doar salariul meu de insotitor si salariul sotului.
Din luna august 2011 pana in mai 2012 am facut pauza.Cu toate eforturile noastre nu am reusit sa mai reincepem.Doamna Ana Nistor a refuzat sa mai vina la noi din cauza distantei ( facea 3 ore pe drum)…
6 luni in care Elena nu a beneficiat de terapie specializata..doar de ajutorul meu.Aveam mari probleme. Din nou.Toate eforturile noastre se naruisera..Elena avea din nou comportamente proaste, stereotipii….
Am gasit dupa lungi cautari pe doamna Monica Berceanu cu care am lucrat mai, iunie si apoi din septembrie 2012  am reinceput la nivel de 2 ore /saptamana
Sedinta costa si acum 120 lei si noi suntem in imposibilitatea de a mai lucra cu Elena.
Toata aceasta perioada a fost una foarte grea.Am depins 100% de donatii.Am lucrat cu plata la sf de luna pentru ca nu ne permiteam sa platim dupa fiecare sedinta.
In luna iunie 2013 aveam deja 2 luni de plata ( in urma) iar doamna refuza sa mai lucreze cu noi decat daca platim dupa fiecare sedinta si mai ales noi sa avem certitudinea ca avem pe luna cel putin 640 lei ( suma minina pentru ca dansa sa vina la noi)
Elena ar avea nevoie de cel putin  5 sedinte pe saptamana.Aceasta este peste puterile noastre,In momentul de fata am doar indemnizatia de insotitor si salariul sotului.
In acest an am reusit sa avem si ONG-ul nostru dupa 4 luni de drumuri si lupta cu birocratia.Deocamdata nu avem nici o sponsorizare care san e ajute sa mergem mai departe.
Tot in acest an ne pusesem mari sperante in formularele cu 2 %! In anul 2012 am depus 180 formulare la AIPA.Ne avand un acord scris cu dansii ne-au dat doar o parte din bani , bani care ne-au acoperit cateva luni de terapie si costurile infiintarii asociatiei noastre.
In momentul de fata Elena este bine.A inceput sa vorbeasca, este la nivel de cuvinte, propozitii, este un copil cu mare potential.Vesel , iubitor si plin de viata.Dornic sa invete….
Am incercat posibilul si imposibilul dar in momentul de fata am epuizat tot ce inseamna resurse fizice /psihice pentru a putea merge mai departe.
Din toamna Elena va merge la o scoala speciala in clasa 0.Am mari emotii , Terapia de care are mare nevoie numai putem sa o sustinem.
In toti acesti an lucrat doar ore cate ne-am permis financiar nu si cate ore ar fi avut nevoie Elena, in ciuda acestui fapt Elena a evoluat .Ne bucura in fiecare zi cu progresele ei.Sunt o mamica  disperata ca nu reusesc sa fac mai mutl pentru copilul meu pentru al putea aduce la normalitate.
Suntem deja im clasa 1 la Scoala Gimnaziala Speciala pentru copii cu deficiente de auz ( este o scoala super chiar daca noi nu suntem pe probleme de auz).
Ne place scoala foarte mult.Stim sa scriem si sa citim atat cat putem.
Lucram din anul 2013 din toamna cu o doamna terapie de care suntem foarte multumite.Ne place foarte mult de dansa.Vine acasa sambata si duminica.
Am terminta clasa I cu premiul 2.Am inceput sa fim foarte atasate de mama.Spuen in fiecare seara sau de cate ori are ocazia "te iubesc mama"
Sunt mandra de printesa mea ca face tot mai multe progrese si noi incercam din rasputeri sa o sprijinim atat cat putem.
Implinim 2 ani in toamna de cand facem terapie cu doamna Oana si sunt foarte multumita.Vom vedea in functie de dansa( va naste in septembrie) daca vom mai continua impreuna sau cautam alta persoana.
Avem nevoie lunar de 720 lei suma minima.Sedinta de 2 ore de terapie costa 90 lei.
Din luna septembrie 2015 am gasit o alta doamna cu care facem terapie.Doamna Andreea Persinaru.Dansa are si cabinet de psihoogie si ne emite si factura pentru orele de terapie pe care le facem lunar.
Sedinta de terapie costa acum 60 lei.Elena a progresat foarte mult.Acum este in clasa a doua si a muncit foarte mult sa se descurce si la scoala.
Avem nevoie sa lucran in continuare deoarece  se descurca greu la scoala.Mai avem probleme si pe comportament care trebuie combatute si lucrat pe aceste arii.
Am inceput clasa a 3-a.Sunt mandra de printesa mea si sper ca isi va depasi limitele!
Lucram in continuare cu doamna Andreea, careia ii multumim pentru tot!

Va multumim daca ne sunteti alaturi!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu