miercuri, 28 decembrie 2011

Problema Elenei are rezolvare doar cu terapia ABA

În limba engleză, prescurtarea vine de la «Applied Behaviur Analysis », adică în traducere - Analiza Comportamentală Aplicată. Terapia ABA este o abordare ştiinţifică a înţelegerii comportamentului şi a modului în care poate fi afectat de către mediul înconjurător.

Terapia ABA este recunoscută pe plan mondial ca tratament sigur pentru copiii autişti. Cercetătorii susţin că cca 47% dintre copii pot scăpa de diagnosticul de autism, devenind la fel ca şi ceilalţi copii de vârsta lor, dacă terapia ABA este începută înainte de vârsta de 4 ani şi se fac 30-40 de ore de terapie săptămânal, timp de 2 ani. Copiii autişti cu vârste cuprinse între 2 ani şi jumătate - 5 ani au mari şanse de recuperare dacă fac terapia ABA.

Analiza comportamentală aplicată (ABA) reprezintă folosirea tehnicilor şi principiilor necesare, în vederea abordării problemelor importante din punct de vedere social care determină schimbări majore în comportament.

Este un model de terapie pentru copiii cu autism creat de dr. Ivar Lovaas în anii 70, centrat pe ideea că anumite comportamente ale copiilor apar sau nu în funcţie de mediu. Bazată pe teoriile comportamentale, ABA demonstrează că schimbând anumite condiţii în mediu, comportamentele copiilor se schimbă în consecinţă. Este un sistem de învăţare, un program care îşi propune să modifice comportamentul copilului în mod sistematic şi intensiv. Sistemul are obiective clar formulate, împărţite în sarcini mici, astfel încât evoluţia copilului să poată fi măsurată permanent. Întărirea comportamentului se face cu recompense, întreg sistemul funcţionând pe baza acestor întăritori, fie materiali, fie sociali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu