joi, 18 august 2011

Evaluarile Elenei ( anul 2010 , 2011, 2012 si 2013)

Butcaru Elena in varsta de 5 ani, diagnosticata cu retard mintal sever ,componenta comportamentala autistic like F72 la varsta de 3 ani si jumatate a beneficiat de terapie cognitiv comportamentala in perioada decembrie 2010-iunie 2011 .
In decembrie 2010 in urma testului Portage a reiesit ca are un coeficient de dezvoltare (QD) 49. In august 2011 in urma retestarii a reiesit ca Elena Butcaru are varsta mentala de 3 ani si un coeficient de dezvoltare de 54.
In urma celor 6 luni de terapie Elena a facut urmatoarele achizitii:
Elena participa cu placere la activitatile din timpul terapiei pe parcursul unei ore , dand dovada de o motivatie atat intrinseca cat si extrinseca, apoi in a doua ora isi pierde interesul si participa la activitati doar daca este motivata de obiectele care ii plac.( carti, reviste pentru copii,baloane de spuma etc.) . Manifesta adesea in cadrul orelor de terapie un comportament opozant :plange, se arunca pe pat, pleaca intr-un colt al camerei, loveste uneori cu palma terapeutul.
Comportamentele autostimulatorii: scrasnitul din dinti, miscatul rapid din maini, s-au mai diminuat si le manifesta cel mai mult atunci cand se bucura foarte tare, cand modeleaza plastilina sau face incastru, cand rasfoieste rapid o carte .
La nivelul limbajului. Poate denumi in jur de 50-60 de obiecte si imagini ale obiectelor, majoritatea din una –doua silabe( ex.: baie, paine, carne, copii, carte etc.), insa nu le pronunta pe toate corect. Limbajul receptiv este mult mai dezvoltat decat cel expresiv deoarece nu poate pronunta o serie de sunete precum f, v, l,r,g,n t,z, che,ghe chi, gi,ghi, sau cuvinte mai lungi precum calculator,aspirator,elefant ,plastilina etc. Arata la cerere obiectele din camera ei. Rasfoieste singura cartile si arata si denumeste imaginile cunoscute. A invatat sa ceara recompense in timpul orelor de terapie folosind propozitii scurte cu verbul “a da” (da carte, da creion), dar in rest nu poate forma inca propozitii cu cuvintele cunoscute. Atunci cand vrea ceva foloseste fie cuvinte daca le stie , fie arata cu degetul. Raspunde la intrebarea “ Cum te cheama?”( Eena-Elena) si “ Cati ani ai?”( sisi-cinci aratand degetele de la o mana).
La nivel cognitiv. Arata la cerere doar 3 culori: rosu, verde si negru. Poate numara pana la 10 cu ajutor si cu suport vizual. Indeplineste instructii simple precum “mainile sus!”, mainile pe cap!”,”sari!”,”scoate limba!”, “fa morisca!” etc. Face puzzle-uri din 6 piese cu ajutor prima data si incastre. Imita foarte bine orice fel de actiune nonverbala sau cu obiecte. Potriveste obiecte si imagini identice; sorteaza piuneze pe plansa cu orificii dupa culoare, sorteaza imagini pe categorii: animale, mancaruri, vehicule, haine, incaltaminte, fructe. Aduce la cerere un obiect din camera, dar nu poate inca aduce doua obiecte cerute simultan.( ex. :“Da-mi apa si papucul”). Poate arata partile corpului atat ale ei cat si ale altei persoane sau ale unei papusi, unele putand chiar sa le pronunte cum ar fi“ capu”, nasu”, “ochii” etc. Modeleaza plastilina si creeaza diverse forme prin imitatie. Se joaca cu mingea, da sut, o prinde si o arunca inapoi, da la cos. Deseneaza prin imitatie dar si fara, un om(cap, ochi, nas, gura, par,burta, maini- schematic o linie, picioare-schematic tot o linie), un copac si soare, nor, floare doar prin imitatie si cu ajutor. Coloreaza imagini al caror contur este delimitat.
La nivel motor nu prezinta probleme de dezvoltare.
La nivel social . Are contact vizual. Spune si face spontan “pa” atunci cand pleaca o persoana sau cand vrea sa plece cineva. Este incantata de persoanele noi care vin la ea in vizita sau de persoanele care vin rar si incearca sa le atraga atentia prin tot felul de actiuni(ex.:se tavaleste pe jos sau pe pat).Se joaca adecvat cu jucariile, ii place foarte mult sa fie luata in brate si jocurile ce presupun contactul fizic (gadilat, invartit) .Imita jocul Bau-Bau. Ii place foarte mult sa asculte muzica si sa i se cante; danseaza la cerere cu alta persoana ,separat sau tinandu-se de mana si invartinde-se in cerc:”Alunelu hai la joc”. Ii plac copiii si cere singura sa iasa afara la joaca spunand “copii”, aratand pe geam si incaltandu-se. Prefera sa se joace langa adulti sau copii si mai putin cu ei deoarece nu stie inca regulile de joc ce presupun un limbaj mai devoltat.
Se recomanda continuarea terapiei cognitiv comportamentale pentru a-si devolta un limbaj specific varstei cronologice-pronuntia corecta a sunetelor si cuvintelor, cresterea cantitativa a limbajului expresiv, dobandirea capacitatii de a se exprima in propozitii si de a purta o conversatie;pentru diminuarea comportamentelor autostimulatorii si cresterea frecventei comportamentelor adecvate; pentru dobandirea mai multor cunostinte la nivel cognitiv (invatarea mai multor culori, numerelor de la 1 la 10, functiilor obiectelor etc.); pentru invatarea joculului social in vederea unei mai bune interactiuni cu copiii mai mici sau de aceeasi varsta; pentru dobandirea controlului sfincterian.

Evaluarea din 2010
Am mers la terapie la Fundatia Copii in Dificultate unde am progresat foarte mult. In 5 luni iata progresele:
Elena participa cu placere, pentru un timp foarte scurt, in cadrul diferitelor activitati initiate de terapeut. In cadru structurat, ocazional, manifesta comportament opozant: plange, tipa, se ridica de la masa, incearca sa iasa din camera.
In urma participarii la sedintele de terapie cognitiv-comportamentala s-au observat achizitii pe diverse arii de dezvoltare.
La nivelul ariei cognitive: indica la cerere diverse obiecte, indica la cerere parti ale propriului corp ( ochi, cap, mana, picior, burta) arata la cerere imaginile unor animale si pasari domestice (cal, vaca, oaia, pui, gasca, caine, cocos) asociaza obiecte si imagini identice, realizeaza puzzle din 2-6 piese, realizeaza incastru, realizeaza constructii lego simple, sorteaza pe culori, coloreaza o imagine simpla al carei contur este evident delimitat.
La nivelul limbajului receptiv si expresiv: intelege si indeplineste o serie de comenzi simple (,,Uita-te la mine”, ,,Vino la mine”, ,,,Da-mi ......”, ,,Adu-mi …....”, ,,Arata …....”, ,,Arunca la cosul de gunoi”) produce spontan si la cerere sunete, silabe si cuvinte simple (,,A”, ,,O”, ,,U”, ,,Pa”, ,,Cosu”, ,,Cau”, ,,Apa”, ,,Be”, ,,Bebe”, ,,Baba”, ,,Pipi”) isi exprima nevoile non-verbal, produce spontan onomatopee (oaia - ,,beee”, vaca - ,,muu”, trenul - ,,uuu”).
Capacitatea de imitare s-a imbunatatit, Elena putand sa imite la cere o serie de actiuni simple.
Participa cu placere in cadrul jocurilor ce implica cantec si miscare.
Prefera jocul solitar ( se joaca adecvat cu papusa, trenuletul).
La nivelul ariei motrice nu sunt prezente probleme semnificative de dezvoltare: modeleaza plastilina, introduce piuneze in plansa cu orificii, insira margele pe o ata, are nevoie de ajutor pentru a taia cu foarfeca, poate lipi forme simple."
Aceasta caracterizare este semnata de doamna Aurora Jipa - Consilier psiho-social-care a lucrat cu mine in perioada 15.02.2010-02.09.2010. Am beneficiat de terapie cognitiv-comportamentala individuala, cu o frecventa de 3 sedinte/saptamana.

Un comentariu:

  1. trebuie sa aveti incredere si veti vedea ca totul va fi bine cu printesa:*suntem alaturi de voi cu sufletul si cat mai multe progrese va dorim

    RăspundețiȘtergere